10.02.2016

Filet z halibuta na chrupiącej sałatce

Seared Scallops and sauteed pea shoots

Ulubiona potrawa Mateusza Borka!

 

Składniki dla 4 osób:

800 g surowego filetu z halibuta

Marynata:

1/2 łyżeczki sambal oelek (zmiksowana czuszka)

1 łyżeczka marynowanego imbiru

1 ząbek czosnku

50 ml sosu sojowego

Chrzan wasabi do smaku

100 g mieszanki kiełków: sojowych, słonecznikowych, rzodkiewki, rzeżuchy

1 awokado

1 mango

1 melon gallo

1 pęczek świeżej mięty

1 łyżka ziaren sezamu

Sos miodowo-sojowy:

1/2 szklanki sosu sojowego

1/4 szklanki miodu pszczelego

1/2 łyżki sambal oelek

1 łyżeczka marynowanego imbiru

 

Sposób przygotowania:

Oczyszczony filet z halibuta kroimy na cztery części i marynujemy 2 godziny we wszystkich

składnikach marynaty. Następnie smażymy na patelni ryflowanej z każdej strony przez ok. 2

minuty.

Wszystkie owoce kroimy w dowolny kształt, łączymy z kiełkami, a następnie układamy na talerzu i

dodajemy halibuta z marynowanymi plastrami imbiru. Całość skrapiamy orientalnym sosem

miodowo-sojowym i posypujemy ziarnami sezamu.