Filet z halibuta na chrupiącej sałatce
Ulubiona potrawa Mateusza Borka!
Składniki dla 4 osób:
800 g surowego filetu z halibuta
Marynata:
1/2 łyżeczki sambal oelek (zmiksowana czuszka)
1 łyżeczka marynowanego imbiru
1 ząbek czosnku
50 ml sosu sojowego
Chrzan wasabi do smaku
100 g mieszanki kiełków: sojowych, słonecznikowych, rzodkiewki, rzeżuchy
1 awokado
1 mango
1 melon gallo
1 pęczek świeżej mięty
1 łyżka ziaren sezamu
Sos miodowo-sojowy:
1/2 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki miodu pszczelego
1/2 łyżki sambal oelek
1 łyżeczka marynowanego imbiru
Sposób przygotowania:
Oczyszczony filet z halibuta kroimy na cztery części i marynujemy 2 godziny we wszystkich
składnikach marynaty. Następnie smażymy na patelni ryflowanej z każdej strony przez ok. 2
minuty.
Wszystkie owoce kroimy w dowolny kształt, łączymy z kiełkami, a następnie układamy na talerzu i
dodajemy halibuta z marynowanymi plastrami imbiru. Całość skrapiamy orientalnym sosem
miodowo-sojowym i posypujemy ziarnami sezamu.