29.01.2016
Krewetki królewskie z patelni z pomidorami i ziołami
Ulubiona potrawa Mateusza Borka!
Składniki dla 4 osób:
600 g krewetek Black Tiger 16/20
1 cebula
Miąższ z 4 pomidorów
Kilka listków świeżej bazylii
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
1/2szklanki białego wina
2 łyżki masła ziołowego
1 posiekana czuszka
1/4 szklanki oliwy z oliwek
Sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać umyte i oczyszczone z jelita
krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny,
białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe i świeżą bazylię, doprawić do
smaku solą i białym pieprzem. Podawać z ryżem długoziarnistym lub ciepłą białą bagietką.