29.01.2016

Krewetki królewskie z patelni z pomidorami i ziołami

shrimps cooked with garlic and dill

Ulubiona potrawa Mateusza Borka!

 

Składniki dla 4 osób:

600 g krewetek Black Tiger 16/20

1 cebula

Miąższ z 4 pomidorów

Kilka listków świeżej bazylii

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

Sok z 1 cytryny

1/2szklanki białego wina

2 łyżki masła ziołowego

1 posiekana czuszka

1/4 szklanki oliwy z oliwek

Sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać umyte i oczyszczone z jelita

krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny,

białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe i świeżą bazylię, doprawić do

smaku solą i białym pieprzem. Podawać z ryżem długoziarnistym lub ciepłą białą bagietką.